Progrestaart (Hazelnootschuimtaart)
Voor de schuimbodems:
6 eiwitten
300 gram suiker
50 gram maizena
200 gram fijngemalen hazelnoten
Teken op bakpapier 3 vierkanten van ongeveer 22 bij 22. Klop de eiwitten met de helft van de suiker zeer stijf. Doe er op het laatst de overige suiker en de maizena bij. Spatel er daarna de gemalen hazelnoten door. Spuit hier de vierkanten van het centrum uit mee vol en egaliseer. Bak ze in een oven van 125 graden C. in 1.5 tot 2 uur gaar. Draai de oven uit en laat ze met de deur open nadrogen.
Voor de vulling:
250 ml slagroom
3 scheppen suiker
2 kopjes espresso (vers gezet of van espressopoeder)
3 druppels hazelnootaroma
100 gram mix voor botercrème (webshop)
100 gram poedersuiker
250 gram boter
Voor de afwerking:
nougatine/ amandelschaafsel
enkele hele hazelnoten
cacao
chocoladerolletjes
Werkwijze:
Voeg het hazelnootaroma toe aan de espresso. Vul met water aan tot 200 ml. Meng de mix en de suiker goed met het vocht en laat 15. minuten rusten. Sla nu de slagroom met de suiker stijf. Maak nu de hazelnootmoccacrème; Klop de boter romig en voeg in gedeelten het mixmengsel toe. Volg verder de aanwijzingen op de verpakking van de mix voor botercrème.
Neem een plak progres en schep hierop 1/3 van de crème. Leg er een tweede plak progres omgekeerd bovenop en doe hierop de helft van de geslagen room. Zet de derde plak hier omgekeerd op. Smeer de bovenkant in met crème. Smeer de zijkanten van de taart in met de rest van de slagroom. Zet de zijkant van de taart aan met nougatine of gebruneerd amandelschaafsel. Gebrande gemalen hazelnoten zijn ook erg lekker. Garneer de bovenkant met de resterende crème, nootjes en chocoladerolletjes.